Wednesday, April 16, 2008

7 ημέρες ψέματα

2 comments:

Count_Zero said...

ΓΕΛΙΟ! Άφθονο γέλιο χαρίζει με το βιβλίο αυτό ο Χρήστος Σιδέρης. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι καταλυτικό, ισοπεδωτικό. Θέλει να κάνει τον αναγνώστη να διασκεδάσει και το καταφέρνει χωρίς καμία δυσκολία.

Το «7 ημέρες ψέματα» είναι η ιστορία ενός χαμένου στον κόσμο των πάρτι και του αλκοόλ τύπου και της ιδιόρρυθμης παρέας του, που ούτε λίγο ούτε πολύ περιλαμβάνει και ένα αστακό, που ζει με όλες τις ανέσεις στην κατάψυξη. Ο αστακός, ο Στέργιος, είναι ο σοφός της παρέας, αφού φαίνεται να έχει τη λύση στο κάθε πρόβλημα, ενώ μπορεί και διαβάζει και την σκέψη.

Όλα στην παρέα πάνε πρίμα μέχρι που την πέφτει στον ήρωα-αφηγητή μια φοβερή γκόμενα, που κάνει περίεργες ερωτήσεις. Τότε ο πρώτος δραπετεύει από την Αθήνα με προορισμό σωτηρίας κάποιο νησί. Στη διάρκεια του ταξιδιού γνωρίζει τη γυναίκα της ζωής του, τη δεκαεξάχρονη πριγκίπισσα Λίνε, την οποία ερωτεύεται τρελά, πράγμα λογικό. Εκείνο που δεν είναι καθόλου λογικό είναι η παρουσία στο πλοίο και του Στέργιου του αστακού, που δουλεύει σαν μπάρμαν. Αλλά, εδώ που τα λέμε, σ’ αυτό το αφήγημα όλα… λογικά είναι! Ακόμη και το ότι ο Στέργιος, σε ένα πέρασμά του από την Αλεξάνδρεια έφαγε όλα τα βιβλία της διάσημης βιβλιοθήκης της, ακόμη και το ότι εδώ συναντάμε τον πιο διάσημο εν ζωή Νεκρό Ποιητή. Το πιο λογικό απ’ όλα είναι πως ο ήρωας κατά βάθος είναι ένας (αμπελο)φιλόσοφος της ζωής: «…Αυτή λοιπόν είναι η γη μας. Ένας άνθρωπος που έζησε, ένας προσωπικός κόσμος που μέσα του ζούμε και κάποτε πεθαίνουμε. Μα ήρθε η ώρα να σας αφήσω. Να ζήσω όσο πιο έντονα μπορώ, να βιώσω τα βαθύτερα των συναισθημάτων και να πεθάνω, για να γίνω κι εγώ ένας νέος κόσμος στο χάρτη του σύμπαντος.»

Το «7 ημέρες ψέματα» είναι μια ξεκαρδιστική φάρσα, που προσφέρεται τόσο για την εκτόνωση της υπερέντασης και του μόνιμου εκνευρισμού, αλλά και σαν αντίδοτο στην πλήξη, δηλαδή την είσοδο στην Άπληξη. Αντιγράφουμε: « Άπληξη είναι: να μην έχεις πρόγραμμα στη ζωή σου κι αν έχεις να το αλλάζεις συγκυριακά, να κάνεις αυτό που γουστάρεις κι όχι αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να γουστάρεις…, να ζεις στο εδώ και το τώρα, όπου κι αν βρίσκεται αυτό, να αγνοείς τους φόβους που σου σερβίρουν από τα μέσα μαζικής παραπλάνησης, να γελοιοποιείς τις αδυναμίες και τις ανασφάλειές σου…! Άπληξη είναι ο ρυθμός, ο έρωτας και φυσικά –και πάνω από όλα- τα πάρτι…». Ενδιαφέρον δεν ακούγεται;

«Τι συνδέει έναν αστακό, το άνθος της γαλλικής ποίησης, την πρωτανιψιά της Δανής βασίλισσας και έναν φανατικό των πάρτι με την Πανδώρα;» Τις απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα, αλλά και πολλά άλλα θα τις βρείτε, σκασμένοι στα γέλια, ανάμεσα στις γραμμές του βιβλίου.

Προτού κλείσουμε αυτή την αναφορά καλό θα ήταν να «κλέψουμε» ακόμη ένα απόσπασμα από το πνευματικό έργο του Σιδέρη, που μιλά για το τέλος ενός πάρτι: «Ήπιαμε εκατόν ογδόντα δύο βαρέλια κρασί και τριάντα πέντε βότκα εκείνη τη νύχτα, χωρίς να υπολογίσουμε τις χιλιάδες μπίρες και τα άλλα ποτά. Πουλήθηκαν τρεις χιλιάδες τετρακόσια πενήντα τρία κουτάκια προφυλακτικά, εκατόν τριάντα δύο μαστίγια, ογδόντα επτά χειροπέδες κι ένας δονητής μεσαίου μεγέθους με μπαταρίες, τον οποίο αγόρασε η Δήμητρα. Δεν πέθανε κανένας, τουλάχιστον από αυτούς που θα τους αναζητούσαν και γενικά ήταν ένα πολύ καλό ΠΑΡΤΙ. Περίπου το σαράντα τοις εκατό κοιμήθηκε επιτόπου – στο χώρο μέσα ή γύρω από το Γκάζι. Άλλο ένα σαράντα τοις εκατό περιπλανιόταν μέχρι και τρεις ημέρες ωσότου συνειδητοποιήσει που ήθελε να πάει και μόνο ένα είκοσι τοις εκατό του κόσμου προσγειώθηκε στο κρεβάτι του το ίδιο εκείνο πρωί.»

Ο συγγραφέας του αγχολυτικού τούτου αφηγήματος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Κατάφερε να τελειώσει το λύκειο (αφού πρώτα τον έδιωξαν ή αποχώρησε από αρκετά αθηναϊκά σχολεία) και να περάσει στα ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων Πατρών και πολύ αργότερα στη Σχολή Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου, της οποίας, προς το παρόν, παραμένει τελειόφοιτος. Σήμερα ασχολείται με διάφορα πράγματα, εκ των οποίων κανένα δεν αφορά μια σταθερή επαγγελματική καριέρα. Το 7 ημέρες ψέματα διακρίθηκε στο διαγωνισμό καλύτερου λογοτεχνικού κειμένου της εκπομπής «Να η ευκαιρία» του Mega. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Λάκης Φουρουκλάς για το www.elogos.gr

Count_Zero said...

Ένα βιβλίο που θα μπορούσε να είχε γράψει και ο Τομ Ρόμπινς: ευφάνταστο, τρελιάρικο, μερικές φορές ωμό, γεμάτο κέφι, ροκ, σεξ, πάρτυ, ποτά, περιπέτεια. Μπορεί να προσεγγίζει επιφανειακά τις καταστάσεις, μπορεί να βλέπει μονοδιάστατα τον κόσμο, μπορεί να είναι κυνικό και μηδενιστικό, αλλά -τι να γίνει;-αυτό είναι το ροκ και σε όποιον δεν αρέσει να πάει αλλού.

http://www.angelfire.com/ma/platon/books2.html